Gaštan jedlý v Novom Tekove

03.11.2020

Túto jeseň Veselí tekovskí vinári zbierali bohatú úrodu hrozna, zeleniny a o niečo menej ovocia a hlavne málo broskýň, marhúľ a orechov.

 Aktuálne prebieha zber gaštana jedlého. Gaštan jedlý je drevinou  stredomorskej mediteránnej klímy, preto sa u nás vyskytuje v oblastiach s teplou klímou. Zmenou klímy - otepľovaním sú aj u nás dobré podmienky na vysádzanie stromov gaštana jedlého. Veľmi dobré podmienky na pestovanie v našom chotári sú v oblasti Starý vrch, Dudok, Slaby a Žengő. Oblasť je dobre chránená od studených severných vetrov. K nám najbližšie je najstarším lesným porastom gaštana jedlého a zároveň jediným porastom, kde sa gaštan dlhodobo prirodzene obnovuje, porast gaštana pod hradom Gýmeš neďaleko obce Jelenec. Porast bol založený v 13. storočí vtedajším hradným pánom, grófom Forgáčom. Sú tam aj 300- ročné jedince.

 Naše podmienky sú dobré na pestovanie gaštana jedlého. Na Starom vrchu v roku 2013 bolo vysadené pokusne 84 ks gaštana jedlého: 28 ks štepence (jeden očkovaný), 28 ks jednoročný semenáč, 28 ks dvojročný semenáč. Po výsadbe štepence začali rodiť v rokoch 2016-2017 a semenáče v rokoch 2017-2018. V priebehu týchto pár rokov sa dobre osvedčili odrody MARSOL, MARIGOULE, MARISAR, L8/L8 , DP3/C18. Plody sa spracúvajú viacerými spôsobmi: varením, pečením alebo parením. Môžu sa uskladniť aj v mrazničke. Využitie gaštana jedlého v strave je veľmi pestré. Pripravujú sa z neho veľmi chutné jedlá, predjedlá i dezerty. Napríklad pyré z varených gaštanov sa osolí, zmieša so žĺtkami natvrdo uvarených vajec, pridá sa mäkký syr a touto zmesou sa plnia varené vajcia, alebo avokádo, alebo sa použije ako nátierka na domáci chlieb. 

Pri nákupe sadeníc je potrebné vedieť, či je to samoopelivá odroda, tak stačí aj jeden kus do záhrady. Z cudzoopelivých je potrebných 2 a viac sadeníc a treba dbať aj na to, aby kvitnutie bolo približne v rovnakom termíne. Pri výsadbe treba mať na zreteli to, že strom rýchlo rastie a potrebuje veľa miesta. 

Veríme, že gaštan jedlý si nájde cestu k naším záhradkárom a prispeje k obohateniu nášho jedálneho lístka.

ZK, JŽ